Menu

Drăgălășenia florilor se întipărește și pe chipul nostru❤

Rochia-cămașă: moduri de purtare pentru toate stilurile.

Ce este rochia-cămașă?

Din perspectiva mea de stilist, este una dintre cele mai versatile și indemodabile piese pentru garderoba unei femei. Fie că mă uit la gulerul clasic, împrumutat de la modelul buton-jos al cămășii bărbătești, sau la croiala care se așează bine pe toate siluetele, acest tip de rochie rămâne simplă, practică și elegantă.

Versatilitatea ei are legătură și cu ușurința cu care poate căpăta note mai simple sau mai formale, în funcție de accesorizare și de ocazie. Asta înseamnă că, cu mici modificări, aceeași rochie poate fi îmbrăcată și la un picnic, și la o întâlnire cu părinții; și la birou, și la teatru... Pentru că designul ei este unul relativ generic, găsești rochii-cămașă într-o multitudine de lungimi (midi, maxi, asimetrice), culori (de la nuanțe neutre, la pasteluri sau culorii vii) și imprimeuri, cu sau fără buzunare. În plus, în funcție de stilul dorit, vei găsi modele de rochii-cămașă ornamentate de jabouri sau pliuri frontale, volane, mâneci bufante, capse în locul nasturilor, cu o linie semi-ajustată pe corp sau mai voluminoasă.

Care este anotimpul cel mai potrivit pentru purtarea rochiei-cămașă?

Consider-o, te rog, o piesă trans-sezonieră. Îți recomand să o ai în garderoba principală pentru că, cu ajutorul câtorva manevre de purtare și ale unor mici ajustări, o poți îmbrăca din ianuarie până în decembrie.

Primăvara, o rochie-cămașă cu mâneci lungi care pot fi răsfrânte, cu un imprimeu feminin și croită din bumbac sau vâscoză te poate ajută să faci trecerea de la hainele groase de iarnă la ținute mai lejere.

Pe timpul verii, o rochie-cămașă din in (și in nuanțe deschise: alb, bleu, roz pastel) rămâne la fel de comodă și feminină fie că o porți deschisă peste pantaloni scurți sau peste costumul de baie, fie că o alegi ca ținută de birou. O poți asorta cu espadrile și cercei spectaculoși pentru o cină al fresco, și la fel de bine va arăta la plajă, însoțită de o pălărie cu boruri mari, șlapi și un coș împletit.

Pe toată perioada toamnei, o rochie-cămașă într-o nuanță întunecată (roz magenta, mov strugure, verde întunecat), croită dintr-o țesătură mai plină este o companie potrivită pentru teniși din piele, botine sau cizme înalte din piele întoarsă. O poți purta peste colanți sau dresuri de diferite grosimi, îi poți pune deasupra un cardigan sau o vestă matlasată, astfel încât ținuta să fie și călduroasă, și comodă, și cochetă.

Ai putea crede că iarna este sezonul în care rochiile-cămașă intra în hibernare, însă surpriză... nu! Cu modul de purtare potrivit, le poți purta și când se face frig. Poți îmbrăca orice rochie-cămașă peste o helancă subțire sau peste un tricou cu mâneci lungi, iar pe dedesubt vei purta colanți flaușați sau dresuri groase (peste 150 DEN), din microfibră sau lână merinos.

În câte feluri se poate purta o rochie-cămașă?

Mod de purtare 1: rochia-cămașă, purtată PESTE alte piese vestimentare

Opțiunile sunt nenumărate, însă pentru un aspect clasic și ușor de realizat începe prin a îmbrăca un tricou simplu, ajustat pe corp. Poate fi alb, negru, gri (dacă preferi un aspect minimalist), însă poți alege și un tricou colorat, cu grafisme sau desene pe piept. Pentru zilele reci, înlocuiește tricoul cu un body, un tricou cu mâneci lungi sau o maletă tricotată fin. Vei lăsa rochia descheiată la mai mulți nasturi, pentru ca piesa de dedesubt să fie vizibilă. În funcție de culoarea topului ales pentru stratul 1 al ținutei, accesorizează rochia cu o curea din piele într-o nuanță apropiată de cea a tricoului.

Mod de purtare 2: rochia-cămașă, purtată SUB alte piese vestimentare

Cea mai la îndemână variantă de purtare este pe sub un cardigan lejer, tricotat mai gros sau foarte gros (în funcție de cât de friguroasă ești sau de sezon). Cardiganul nu doar că ajută ca ținuta să îți țină de cald, dar adaugă textură și dimensionalitate. Dacă îți dorești un o ținută de zi sau de sfârșit de săptămână, optează pentru o jachetă împletită, cu bucleuri sau reliefări datorate firului gros. Cu cât cardiganul tău este mai puțin texturat și mai puțin voluminos, cu atât ținuta rămâne într-un registru stilistic semi-elegant. Pentru o variantă mai stilată, îmbracă un sacou din catifea sau din stofă peste rochie și prinde în talia acestuia o curea din piele. Aceeași rochie devine astfel o ținută elegantă de birou. Cheia acestui tip de purtare este jocul de țesături, culori și texturi.

Când vrei să mai schimbi lucrurile, înlocuiește cardiganul cu un pulover, o vestă tricotată cu guler înalt rulat sau cu un hanorac, și scoate gulerul rochiei peste cel al puloverului/ vestei/ hanoracului. Aspectul final va lăsa impresia că este mai complex decât e în realitate.

Mod de purtare 3. Rochia-cămașă, în stilul de zi (pentru timp liber, sfârșit de săptămână sau vacanțe)

Rochia-cămașă se poate adapta oricăror momente și preferințe stilistice, nu doar orelor de birou și stilului clasic-elegant. Una dintre cele mai ușoare modalități de a o transforma în ținută de zi, potrivită momentelor de timp liber, este să o porți cu încălțăminte comodă sau sport, fără toc: sandale cu talpa plată subtire sau platformă, adidași, teniși, cizme scurte tip cowboy boots, chiar ghete biker. Mai adaugă-i accesorii pe care, în mod normal, le-ai purta cu jeanși: un rucsac sau o geantă cross-body, ochelari mari de soare, o șapcă de baseball, o eșarfă mare și multicoloră, cercei exotici... Dacă vorbim de o ținută de vară, îmbracă niște pantaloni scurți din denim și lasă rochia descheiată de la talie până la tiv (acest tip de purtare se potrivește atât rochiilor-cămașă midi, cât și celor maxi). În sezonul rece, schimbă pantalonii scurți cu jeanși slim, pantaloni țigaretă, colanți sau chiar cu pantaloni largi (acest tip de purtare merge doar cu rochii-cămașă lungi).

Mod de purtare 4. Rochia-cămașă, în stil elegant (pentru seară sau ocazii speciale, personale sau profesionale)

Cheia stă tot în accesorizare: cu cât bijuteriile, încălțămintea și geanta sunt din registrul stilistic "de ocazie", cu atât rochia poate fi purtată la cocktailuri, seri de vernisaje sau de networking, ceremonii de premiere, petreceri în grădină, cine protocolare. O pereche de cercei mari și spectaculoși, o geantă-plic ornamentată cu cristale sau pene, niște sandale din satin sau o pereche de pantofi cu aspect de dantelă sau cu perforații, cu toc fin sunt cele mai evidente exemple de completare prin accesorii a unei simple rochii-cămașă de culoare uni.

De reținut:

Totuși, indiferent cât de simplă și lungă rochia, și de cât de spectaculoase accesoriile, rochia-cămașă nu se potrivește unui eveniment al cărui cod vestimentar este specificat ca fiind "black tie", "festiv" sau "white tie".

Articol scris de către draga noastră:
Irina Markovits
Consultant Vestimentar
Stilist Personal
Cuvinte frumoase primite de la voi❤ despre rochiile cămașă:
''O rochie deosebita de o calitate ireproșabilă, având un model unic, actual și foarte feminin. Este genul de rochie pe care orice femeie ar trebui sa îl aibă în garderoba, acea rochie care te salvează când nu știi cu ce sa te îmbraci și vrei sa fii deosebita.
Felicitări pentru produsele autentice și de foarte bună calitate! '' (Amalia L)
''Rochia este extraordinara, are un croi lejer,este eleganta, diafana iar materialul este de o calitate excepționala!'' (Geanina Hucanu)
''Superba!

Culoarea este un albastru intens, mult mai frumoasă decât apare in poza. Materialul este de calitate si rochia se așează frumos pe corp.'' (Rodica Ciontu)

''O rochie superba! Am acest model deja in doua culori, atat de mult imi place. Este o croiala exceptionala, vine bine pe corp, imbraca formele frumos. Materialul este unul superb, se comporta bine in timp.'' (Anca Prodan)

''Calitate, profesionalism. Material de înaltă calitate, ușor de întreținut și ținuta impecabila

PS: m ar interesa cu ce ati parfumat/ pregătit rochița, pentru ca avea un miros deosebit!'' (Corina Tamas)

''O rochie foarte frumoasa! Este o rochie foarte frumoasa! Material bun, culoare frumoasa, lucrata bine si se potrivesc masurile!
Pentru ca mi-a placut, am mai comandat doua.... Abia astept sa le primesc!'' (Eugenia Ignat)

''Multumita. Material impecabil, croi elegant, dar ușor grabit, deoarece macrameul din zona gulerului a scăpat necusut.
In rest, mulțumită!
Felicitări pentru promptitudine, seriozitate și respect pentru noi, cumpărătorii!
Rochia primită a răspândit miresme de calitate😊'' (Catalina Tirim)

 

Vă mulțumim pentru încrederea pe care o aveți în noi!

Cu prețuire,

Echipa Izabela Mandoiu

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie aprobat inainte sa fie publicat.

Language
English
Open drop down