Menu

Drăgălășenia florilor se întipărește și pe chipul nostru❤

Stilul, personalitatea sau silueta: cum îți alegi rochia de mireasă?

Când e vorba despre alegerea rochiei de mireasă - atât pentru ceremonia civilă, cât și pentru cununia religioasă -, femeile se confruntă cu o idee preconcepută, pe cât de puternică, pe atât de limitativă: silueta trebuie să dicteze croiala rochiei, iar rochia trebuie aleasă în funcție de conformație și proporții.

Nu am nicio îndoială că, la un moment dat, ați citit-o sau auzit-o sub forma unor recomandări: rochiile evazate se potrivesc doar femeilor cu silueta dreaptă (cu sâni mici și solduri drepte); celor cu bust generos nu li se potrivesc rochiile fără decolteu (sau cu decolteu mic); dacă ești micuță de statură trebuie să te mulțumești cu rochii midi, până la genunchi; rochiile sirenă pot fi purtate doar de femeile înalte și cu siluete perfect proporționate... și asa mai departe.

Prin articolul de astăzi intentionez să demontez acest mit, vă voi spune de ce această idee preconcepută e un neadevăr. De unde știu? În ultimii 15 ani am însoțit zeci - dacă nu sute! - de femei în procesul alegerii rochiei de mireasă și două lucruri mi-au devenit clare: teoria nu se potrivește aproape niciodată cu realitatea, și există alte repere mult mai importante ca silueta în alegerea rochiei. Atâta vreme cât ai impresia că ți se potrivesc doar două sau trei croieli, îți limitezi posibilitățile de a ajunge să îmbraci rochia cea mai bună pentru tine.

 

Pentru cele mai multe viitoare mirese, experiența alegerii rochiei de mireasă este ghidată de aceste principii tradiționale care, la prima vedere, par "ajutătoare". Din păcate, ele pot ajunge să îți limiteze opțiunile și, inevitabil, creează această tensiune de a găsi rochia "perfectă" - întotdeauna aleasă doar în funcție de conformație!

În realitate, ceea ce merită să îți devină reper prioritar sunt stilul personal (să găsești acea rochie care te reprezintă, care te pune în valoare în întregime, ca femeie, nu doar ca fizic) și cum îți dorești să te simți când îmbraci rochia (încrezătoare, radioasă, frumoasă, fericită). Abia atunci ai găsit rochia - aceea a cărei re-vedere în garderobă, peste ani, te va emoționa la fel de mult ca în ziua nunții!

 

"Rochia ideală pentru silueta ta" este o idee preconcepută și prejudicioasă

Noțiunea găsirii unei rochii (de mireasă, de logodnă, pentru un eveniment special și chiar pentru o zi obișnuită) bazându-te strict pe corelarea cu tipul tău de siluetă este produsul unei perioade și culturi care cerea femeilor să se conformeze unui standard de frumusețe îngust și discriminatoriu. Mediatizarea anumitor tipologii feminine, la care se adaugă standardele non-inclusive ale măsurilor la haine din industria modei, ne influențează mai mult decât ne putem da seama. E foarte ușor să rămâi prizonieră a acestei mentalități, dar poate tocmai din acest motiv este important să conștientizam că nu suntem obligate să folosim aceste standarde drept unică abordare în alegerea rochiei de mireasă. Frumusețea feminină, la urma urmei, există în toate formele și dimensiunile, și nu este un domeniu exclusiv.
Mai există încă un aspect care merită lămurit: filmele și emisiunile înfățișează disproporționat de emoționant experiența găsirii acestei rochii. S-a creat o versiune romantică, dramatică a acestei experiențe, care adaugă la toxicitatea ideii preconcepute de care am vorbit mai sus. Momentul va fi prezentat ca fiind încărcat de emoții sau nervi, viitoarea mireasă pare metamorfozată de simpla probare a unui model de rochie, iar cei care o însoțesc lăcrimează de bucurie. Aceste scene, însoțite de muzica și editarea potrivită, devin pur entertainment și sunt înduiosătoare pentru audiență; în egală măsură, ele prezintă un tablou nerealist al experienței. În realitate, alegerea rochiei de mireasă este un proces personal și subiectiv, care îți cere să explorezi mai multe stiluri, să fii atentă la nenumărate aspecte (albul ales ți se potrivește? rochia te pune în valoare sau te eclipsează? e comodă, te poți mișca în ea cu ușurință? stilul rochiei se potrivește cu stilul nuntii și cu nivelul de eleganță al locației?), iar apoi să iei decizii obiective bazate mai ales pe cum te simți (nu doar pe cum arați) în fiecare rochie, în loc de a urma orbește un set de reguli.

O dată ce depășești acest mindset și te eliberezi de orice idee preconcepută, vei reuși să alegi o rochie de mireasă care iți reflectă nu doar gusturile, ci și cine ești ca persoană: ce tip de feminitate îmbrățișezi, ce valori te ghidează, ce trăsături de personalitate te caracterizează...

Rochia ta de mireasă va fi croită pentru a se armoniza cu conformația ta

Indiferent pe care dintre rochiile de mireasă ale Izabelei Mandoiu le-ai alege, rochia ta va fi croită în funcție de măsurile tale (circumferințele) și adaptată proporțiilor tale (înălțimea). Asta înseamnă că modelul va fi ajustat ca să ți se potrivească mănușă și, în același timp, pentru a sublinia trăsăturile care dorești să fie accentuate.

Credința limitativă de care aminteam la începutul articolului prefera să nu țină cont de talentul și experiența unui designer priceput. Pentru un bun designer, nu eticheta cu mărimea contează, ci felul în care respectiva rochie îți respectă corpul, stilul, personalitatea. Prin urmare, te sfătuiesc să nu te cramponezi nici de mărimea rochiei; ai încredere în ochiul și mâna Izabelei, cât și în experiența echipei din atelierul ei. Rochia aleasă va fi în armonie cu tine.

 

Cunoaște-ți și înțelege-ți preferințele personale

A ști ce îți place cu adevărat este un reper esențial încă de la începutul procesului de căutare a rochiei de mireasă. În loc de a te concentra doar pe siluetă și pe mărime, ține cont de toate elementele care sunt importante pentru tine, pentru că fiecare poate deveni factor de influență în selecția modelului de rochie. De pildă:

- nivelul de confort: te simți bine într-o rochie cu cordon sau într-una fără bretele? te încălzești repede și transpiri? ce înălțime de tocuri vei purta în ziua nuntii? preferi că rochia să fie mai strâmtă sau mai lejeră?

- ce zone ale corpului tău preferi să accentuezi (sau să ascunzi)

- considerații senzoriale: te irită materialele sintetice, nu-ți plac materialele prea moi și le preferi pe cele care par apretate, anumite texturi îți creează disconfort

- preferințe cromatice: îți cunoști paleta de culori care ți se potrivește, ai o culoare norocoasă sau asociată zodiei (știai că broderia computerizată de pe mânecile rochiilor poate fi personalizată?)

- nivelul de pudicitate (și decență): adâncimea decolteului, opacitatea materialului, lungimea tivului și mânecilor

Nu-ți fie teamă să comunici toate aceste preferințe designerului sau stilistului cu care lucrezi. Cu cât le exprimi mai din timp, cu atât rochia va fi mai aproape de idealul tău și îți va permite să te bucuri și să trăiești complet momentul nunții.

Trei rochii Izabela Mandoiu pentru trei mirese diferite

Mireasa boemă, visătoare sau creativă

Este cea care va alege o rochie diafană, lungă și grațioasă, ornamentată de dantelă vintage sau de o broderie în stil vechi. Ceva din înfățișarea ei te va duce cu gândul la Primăvara lui Botticelli. În ziua nunții, își va purta părul împletit sau își va prinde flori în păr. Rochia unei mirese boeme este caracterizată de linia relaxată și de silueta nestructurată, care permite țesăturii (șifon, dantelă, mătase) să se miște o dată cu corpul. Feminitatea este sugerată de umerii lăsați dezveliți. Este stilul de rochie cel mai potrivit pentru ceremoniile în aer liber și pentru nunțile cu teme rustice.

 

Mireasa romantică

 

Este mireasa care se regăsește într-o rochie cu feminitate discretă, dar care totuși are un impact vizual. Nu caută nici strălucirile paietelor, nici dramatismul mânecilor supradimensionate. Straturile de volane suprapuse care se mișcă la fiecare pas sunt detaliile care au atras-o la acest model, iar ce a convins-o a fost lungimea modernă și croiala care îi conturează elegant silueta. În ziua nunții, va avea nevoie doar de bijuterii fine, simple, de o pereche de sandale cu barete delicate și de un parfum floral.

 

Mireasa clasică, care valorizează moștenirea culturală

Este cea care va alege o rochie pe cât de simplă, pe atât de remarcabilă, cum este acest model inspirat de cămășile tradiționale românești. Mireasa noastră va avea grijă ca broderia de pe mâneci să fie într-o culoare care îi place mult (pe care o va asorta cu tema cromatică a nunții, cu buchetul de flori, cu sacoul sau cravata mirelui), poate va dori ca semnele cusute să fie specifice regiunii din care se trage familia ei. Nu își va bate capul cu volane, dantelării, decupaje sau transparențe. Rochia ei este comodă, practică, de o eleganță reținută. Este genul de rochie ideală în orice anotimp pentru ceremonia de la Starea Civilă sau pentru o nuntă cu temă traditională, regională.

 

Cu o îmbrățișare mare le cuprindem pe dragile noastre mirese și le mulțumim pentru încrederea cu care au ales-o pe Izabela ca designer al rochiei pentru evenimentele minunate din viața lor.

*imaginile din acest articol sunt utilizate cu acordul persoanelor prezente.
Articol scris de către draga noastră:
Irina Markovits
Consultant Vestimentar
Stilist Personal

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie aprobat inainte sa fie publicat.

Language
English
Open drop down