Recomandările stilistului pentru perioada reducerilor
Cele mai bune piese pe care să le comanzi în perioada reducerilor? Orice haină cu un design clasic și piesele "de investiție", pe care le achiziționezi la un preț mai bun.
În mod tradițional, ianuarie este sinonim cu sezonul reducerilor de iarnă: încep în prima sau a doua săptămână a lunii și se aplică fie colecțiilor integrale de toamnă-iarnă, fie doar unor articole selectate, a căror etichetă roșie semnalizează un "best deal" (cea mai bună afacere).
Unul din aspectele muncii mele de stilist este ca, periodic, sa urmăresc aceste oferte, din online sau din magazine. Ba mai mult, fac o triere pe criterii - de calitate, versatilitate, design șamd - a ceea ce merită cu adevărat să fie cumpărat la reduceri.
Abordez lucrurile în acest fel pentru că nu încurajez nici consumul (de modă), nici cumpărăturile făcute la întâmplare sau ca substitut al altor activități. Tocmai pentru că ne prezintă atât de multe tentații, perioada reducerilor ar trebui traversată cu o minimă planificare a ce ne dorim să cumpărăm, cu un buget estimativ al cheltuielilor pe care suntem dispuse să le facem, cu calm și ținând cont de imaginea stilului nostru în ansamblu, a întregii noastre garderobe, nu doar de haina văzută acum, în vitrină! Nu de alta, dar atât de frecvent ajungem să regretăm achizițiile făcute...
Din perspectiva mea, o atitudine pragmatică legată de achizițiile tale stilistice presupune două lucruri: adăugarea în garderobă a câtorva piese versatile cu croieli clasice, cu un design atemporal, din materiale de calitate și/ sau cumpărarea acelor piese care se află de ceva timp pe o "listă de dorințe" și a căror achiziție ai amânat-o din diverse motive (de obicei, financiare). Luate împreună, aceste două direcții te ajută să îți construiești o garderobă de calitate și să fii o cumpărătoare mai responsabilă, mai informată, mai educată, mai atentă.
Așadar, de unde începi achizițiile? Ce merită să pui pe listă? Care sunt acele piese care nu își pierd farmecul și calitatea? Ca să îți fac alegerile mai ușoare, ai mai jos lista mea în 6 puncte cu recomandări din colecțiile Izabela Măndoiu.
- O piesă neutră, trans-sezonieră. Ceva ce poți purta oricând, în orice anotimp și în orice moment al zilei: bluza albă tip ie, din bumbac și in cu dantelă.
De ce? Pentru că este echivalentul mai feminin și mai elegant al cămășii albe. Este ultra-versatilă, o vei putea purta și la jeanși și pantaloni de birou, și la pantaloni scurți sau fuste lungi din catifea, și la fuste plisate, și la culottes din stofa. În funcție de restul ținutei și accesoriilor, se potrivește la fel de bine și unei ținute de zi, și unui cod vestimentar de seară.
- Una sau 2 piese pentru evenimentele speciale din 2024
În această categorie am inclus o rochie de seară (preferata mea este această rochie neagră cu umerii decupați, cu alură pariziană), o pereche de pantaloni eleganți (îți recomand acești pantaloni din catifea, pentru echilibrul dintre țesătura rafinată și croiala modernă) și o fustă maxi ultra-elegantă (pentru momentul de prințesă).
De ce? Dintre toate categoriile garderobei feminine, cea dedicată ținutelor de ocazie este (de multe ori) cea mai neglijată. Rare sunt femeile care, atunci când primesc invitații la un vernisaj, o gală, o seară la Operă, o ceremonie civilă sau o cină festivă, zâmbesc liniștite știind că au deja piesele potrivite în dulap. Așadar, poți considera această recomandare drept soluția anti-stres, antidotul la vria dinaintea respectivului eveniment. Oricare dintre piesele sugerate se potrivesc tuturor siluetelor, vârstelor și stilurilor.
- O piesă pentru ținută în straturi, pentru restul iernii, la primăvară și la toamnă.
Pentru când ți se face puțin frig, dar nu cât să îmbraci un pulover gros: vesta din stofă. Pe bej, negru, gri sau bleumarin, acele culori neutre la care poți asorta orice alte culori.
De ce? Pentru că îmbrăcarea pe straturi adaugă o dimensiune suplimentară ținutei tale, o face mai puțin de bază, iar stilul acestei veste îți permite să porți pe dedesubt o ținută care ți-a luat două minute să o construiești (o helancă neagră+pantaloni negri, un pulover albastru+jeanși...). Dacă în lunile următoare vesta suplimentează tricotajele, în cele de primăvară îți va înlocui sacoul, trenciul, geaca matlasată subțire.
- O piesă cu care să îți înnoiești și pregătești garderoba de birou (de primăvară).
O piesă pe care o vei îmbrăca cu nerăbdare și bucurie și care, poate, va simboliza chiar primăvara: o rochie-cămașă sau o rochie petrecută.
De ce? Revin, în oglindă, la motivul din paragraful 2. Acesta este anul în care ne reîntoarcem, după mai mult de 3 ani petrecuți în lucratul de acasă, la birou. Dacă te-ai obișnuit să stai toată ziua în jeanși sau haine de casă, dacă fostele haine pe care le purtai la muncă nu îți mai plac/ nu te mai cuprind/ nu te mai reprezintă, dacă știi că diminețile îți vor fi grăbite și vei vrea să te îmbraci rapid sau dacă vrei să marchezi în vreun fel această reîntoarcere la comunitatea și spațiul profesional.
- O piesă pe care ți-o doreai dinainte de Crăciun.
Poate că e acea rochie albă din dantelă la care visezi de ceva vreme, însă știi că nu urmează niciun eveniment la care să o îmbraci. Poate că e acea jachetă matlasată asimetrică într-o nuanță minunată de roz, însă te-a oprit gândul că ai deja un palton negru, pe care te bazezi în fiecare iarnă. Poate că e cea mai feminină fustă plisată, dar pe care nu ai îndrăzni să o porți de teamă să nu o pătezi...
De ce? Pentru că, vorba reclamei L'Oreal, meriți. O dată pe an îți poți cumpăra o piesă de răsfăț, din simplul motiv că hainele pe care le îmbraci - zi de zi sau la ocazii - ar trebui să te încânte, să îți trezească bucuria și să te reconecteze cu feminitatea interioară, nu doar să fie utilitare. Ai nevoie și de haine în care să te vezi frumoasă, nu doar de haine care să te încapă și să îți țină de cald.
- Un palton nou, la an nou.
Un palton care să se diferențieze de toate paltoanele și gecile negre pe care le vezi pe stradă. Un palton care să fie stratul exterior de eleganță, adăugat ținutei tale. Un palton dintr-o stofă de calitate, din lână 100% care nu se scămoșează și nu se urâțește. Un palton croit impecabil, ca pe vremuri și într-o culoare strălucitoare.
De ce? Pentru că un astfel de palton poate fi purtat mai bine de 10 ani, fără să se demodeze sau deterioreze. Verdele smarald este o culoare prietenoasă, care poate fi asortată și cu nuanțe neutre, dar și cu multe alte culori: roz deschis, vișiniu, albastru electric, galben solar, galben limeta, portocaliu, violet lavandă.... Este un palton care-și merită banii.
De reținut:
...o atitudine pragmatică legată de achizițiile tale stilistice presupune două lucruri: adăugarea în garderobă a câtorva piese versatile cu croieli clasice, cu un design atemporal, din materiale de calitate și/ sau cumpărarea acelor piese care se află de ceva timp pe o "listă de dorințe" și a căror achiziție ai amânat-o din diverse motive (de obicei, financiare). Luate împreună, aceste două direcții te ajută să îți construiești o garderobă de calitate și să fii o cumpărătoare mai responsabilă, mai informată, mai educată, mai atentă.