Menu

TRADIȚII VII - OPINCI DE INSPIRAȚIE TRADIȚIONALĂ.

IA TRADITIONALA ROMANEASCA – Liant cultural international

2021 și putem vorbi cu pertinență despre un CULT al IEI tradiționale românești. Ia înseamnă tradiții, valoare, obieceiuri străvechi, semiotica predecesorilor noștri, transpusă prin cusături manuale, în cea mai frumoasă și de preț creație vestimentară! 

Dacă egiptenii sunt cunoscuți pentru scrierea cuneiformă și basorelief, credem că IA românească ne face cunoscută dibăcia și iubirea pentru frumos prin semnele cusute manual. Acele semne ce transpun de fiecare dată o multitudine de modele cu însemnătate, ce alcătuiesc o poveste și conferă unicitate bluzei. 

Este firesc ca atunci când te documentezi sau vizitezi o țară, să vrei să îi afli detalii de bază despre cultură, tradiții, obiceiuri și aici includem aspecte sociale – cum se comportă acel popor, ce mănâncă și care este portul tradițional. 

România are extrem de multe elemente care reliefează cultura tradițională românească, iar IA este haina care a reușit să facă pe oricine să se îndrăgostească de talentul și creativitatea românească. Drept dovadă, IA este purtată cu apreciere și mândrie nu doar de către românce, ci de femei de orice altă naționalitate. 

Este în cultul nostru să fim primitori, gazde bune, altfel spus suntem un popor cald. Noi suntem cei care simt diferit și cu mai multă intensitate însemnătatea cuvântului DOR și tocmai de aceea, este responsabilitatea noastră să prezentăm și să promovăm corespunzător elemente de seamă ale culturii românești tuturor celor care ne vizitează țara. 

Ce cred celelalte naționalități despre portul tradițional românesc?

De-a lungul timpului, în Atelierul Izabela Măndoiu ne-au călcat pragul femei din mai multe părți ale lumii și am creat legături speciale cu fiecare dintre ele. Pe câteva dintre tinere speciale pe care le-am cunoscut le-am invitat la o ședință foto pe care au acceptat-o cu drag. 

  • Aneyma Barros Do Nascimento, originara din São Tome e Príncipe, Africa Centrala, a venit in Romania sa studieze. A reusit ca intr-un an de zile sa invete foarte bine limba romana. Spune ca Romania este superba, oamenii prietenosi si ii plac sarmalele si ciorba.
  • Lara Rayego Osuna a venit in Romania tocmai din  🇪🇸Spania si participa intr-un proiect de voluntariat prin care ajuta copiii cu dizabilitati sa se integreze in scoli. Ii place faptul ca in Romania sunt foarte multe spatii verzi si locuri amenajate cu flori.
  • Manar Almusawi, originara din Irak, locuieste in Romania de aproximativ 10 ani. Ce ii place la Romania cel mai mult? Caldura oamenilor si faptul ca poate purta turbanul in continuare.
  • Celia Arias González este voluntar intr-un centru prin care ajuta copiii cu dizabilitati sa se integreze in scoli si gradinite. A venit in Romania in luna aprilie a acestui an, tocmai din Spania. Iubeste Romania in special pentru portul traditional pe care l-a vazut si in zona de nord a tarii si care ii aminteste de tara ei.
  • Briana Constanza Brandan este de origine argentiniana si a venit in Romania in luna martie a acestui an ca voluntar intr-un proiect menit sa ajute copiii cu dizabilitati, alaturi de Lara Rayego Osuna si Celia Arias González. Chiar daca prima impresie despre Romania nu a fost una foarte buna, cu trecerea timpului a descoperit locatii din tara care au impresionat-o. Adora sarmalele, un preparat similar cu unul argentinian.

Fiecare dintre ele ne dovedește că ia românească este un liant al tuturor culturilor, un element simbolistic puternic, ce transmite din cultura românească și altor popoare.


Fiți mândri de rădăcinile noastre românești și purtați IA cu mândrie! 

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie aprobat inainte sa fie publicat.

Language
English
Open drop down