Furoul și jupa din mătase naturală: 5 motive pentru a le avea în garderobă.
Furoul și jupa sunt, în formele lor cele mai simple, acele articole din gama lenjeriei intime care servesc unui scop clar: elimină frecarea dintre haină și corp, introducând un strat de mătase, satin sau microfibră sub o rochie, fusta sau bluză.
Paradoxal, sunt genul de piese și practice, și aparent de prisos. Pe de o parte, suficient de multe haine pe care le cumpărăm din magazine sunt făcute din materiale dense sau opace; pe de altă parte, puține femei mai văd utilitatea acestui strat intermediar și percep neglijeurile ca fiind demodate.
Și totuși, de ce merită să ai în garderobă un furou și o jupă? Am strâns 5 motive care te vor convinge să aduci cel puțin unul din aceste articole în sertarul tău cu lenjerie intimă.
Furou negru lung din mătase naturală și bretele ajustabile.
-
Modifici transparența unei ținute.
Acesta e motivul nr. 1, cel clasic și atemporal. Cel care, la prima vedere, ține de învățămintele primite de la bunica și care de fapt îți aduce aminte de feminitate prin prisma pudorii și de eleganță văzută ca decență. De altfel, într-o lume în care celebritățile apar pe covorul roșu sau pe scenă în rochii 100% transparente, iar brandurile de fast-fashion mizează pe aspectul ieftin (la propriu și la figurat) al producțiilor proprii, aceste piese de lenjerie intimă sunt un soi de "specie pe cale de dispariție".
Jupele și furourile sunt făcute să fie purtate chiar și sub topuri, rochii sau fuste semi-transparente, al căror nivel de opacitate se modifică în funcție de luminozitatea spațiului în care te afli. Într-un fel ți se poate părea o bluză în cabina de probă (cu lumină artificială de intensitate medie, direcționată din tavan), și cu totul altfel va fi aceeași bluză pe stradă, în plin soare. Pentru o ținută cu adevărat decentă și elegantă, îți recomand întâi să cauți o jupă sau un furou cu lungime cât mai apropiată de cea a fustei sau rochiei purtate (cu cât diferența dintre tivurile celor două e mai mare, cu atât aspectul e mai neplăcut vizual), iar apoi să optezi pentru mătase 100% naturală, în detrimentul poliesterului sau mătăsii artificiale.
Furou ivoire lung din mătase naturală și bretele ajustabile.
-
Ajuți ca ținuta să se așeze frumos și să își păstreze aspectul.
Este una dintre cele mai enervante chestii prin care poți trece fie când îmbraci o fustă fluidă, amplă, vaporoasă, fie când porți o rochie tricotată, fie ori de câte ori porți dresuri fine. Materialul fustei vaporoase ți se lipește de picioare la fiecare pas, rochia tricotată se strânge, se tot ridică și într-un final se scămoșează îngrozitor, bluza se șifonează în câteva minute, iar tu îți petreci timpul trăgând de ele, ajustându-le, netezindu-le, întrebându-te de ce nu ai ales altă haină...
O jupă din mătase, al cărei tiv rămâne în dreptul genunchiului, este cea mai practică soluție. Ea devine acel strat fin și neted dintre haină și piele (sau dresuri, în anotimpul rece), care permite nivelului vestimentar superior să își păstreze forma și locul. Este posibil ca, uneori, mătasea naturală să se electrizeze, în special când este în contact cu lâna și poliesterul. Ca să elimini rapid electricitatea statică folosește un ac de siguranță, pe care îl treci pe toată suprafața hainei; metalul neutralizează ionii "prinși" în țesătură.
Jupă neagră scurtă din mătase naturală și dantelă.
-
Netezești silueta și ascunzi liniile vizibile ale lenjeriei intime.
Contrar a ceea ce zice lumea, nu ai neapărat nevoie de lenjerie modelatoare ca să îți netezești silueta. Un furou lung din mătase naturală, croit pe bias, va avea același efect de netezire (atenție, nu de aplatizare sau subțiere!), va fi mult mai comod și mai plăcut pentru piele. De ce? Hainele croite pe bias sunt tăiate pe diagonala țesăturii, ceea ce le conferă un avantaj unic: urmează conturul formelor feminine fără a le strânge, iar cum mătasea este o fibră 100% naturală, forma hainei o urmează pe cea a trupului fără a-l deforma.
Frumusețea și utilitatea unui furou sau a unei jupe devin evidente mai ales când se interpun peste un strat de lenjerie intimă din dantelă sau cu elemente care se reliefează inestetic pe sub haine (cusături, capse, armături, elastice subțiri). Similar, ele vor camufla și netezi aspectul lipsit de eleganță al unui sutien cu cupe prea mici sau al unui slip al cărui elastic te strânge.
Jupa ivoire scurtă din mătase naturală și dantelă.
-
Prelungești viața hainelor din garderobă.
Lenjeria intimă și toate articolele vestimentare pe care le purtăm direct pe piele necesită spălare după fiecare purtare: e un fapt de necontestat, care ține și de igienă corporală, și de bună creștere. Dar asta nu înseamnă că absolut toate hainele din garderobă trebuie curățate la fel, de fiecare dată după ce le purtăm! Cu și fără legătură cu sustenabilitatea, unele piese pot fi spălate după 2 sau chiar 3 purtări. Sigur, depinde de anotimpul în care îmbraci respectiva piesă, de durata și circumstanțele respectivei purtări...
Folosite ca strat intermediar, furoul sau jupa absorb transpirația, sebumul, chiar parte din parfumul, anti-perspirantul și crema de corp folosite. Prin urmare, ținuta îmbrăcată poate fi spălată de mână, curățată la un ciclu mai blând și mai scurt al mașinii de spălat sau, după caz, îmbrăcată o a doua oară după ce a fost aerisită. În timp, țesătura respectivelor haine suferă mai puține frecări și este mai puțin uzată. În engleză există chiar o expresie, "wear & tear", care descrie procesul prin care trece o țesătură de câte ori o purtăm: frecarea continuă dintre haină și piele dă naștere abraziunii, cauza apariției scămoșării multor materiale textile.
-
Previi momentele de stânjeneală stilistică (și lași vizibilă o fărâmă de dantelă).
Lenjeria de corp de calitate e făcută să fie (aproape) invizibilă. De aceea o găsim doar în culori neutre (bej, negru, alb), din țesături luxoase, cu cusături minime, eventual ornamentată cu o bordură din dantelă fină și delicată. Recomand atât furoul, cât și jupa în special pentru rochiile și fustele petrecute (care tind să se desfacă la prima pală de vânt), dar și pentru croielile cloș sau ample, din țesături vaporoase, ușoare sau moi. Puține dintre noi se gândesc că pot fi puse în situația lui Marylin Monroe în rochia ei albă, dar hai să ne imaginăm trecerea pe deasupra unui grilaj de metrou sau traversarea unei străzi într-o zi cu ploaie și cu vânt; ce prinzi mai întâi: umbrela sau tivul? :)
În sfârșit, alegerea unui furou sau a unei jupe cu o mică bordură de dantelă îți permite să introduci, cu discreție, curentul underwear-as-outerwear (lenjerie de corp ca lenjerie de exterior) în ținutele tale zilnice. Furoul îl poți purta pe sub un cardigan lăsat descheiat mai mult ca de obicei (îi creezi un decolteu în V adânc), pe sub o bluză sau un pulover cu decoltee mai îndrăznețe, pe sub o fustă al cărei tiv se confundă cu bordura de dantelă...
De reținut:
Furoul și jupa sunt, în formele lor cele mai simple, acele articole din gama lenjeriei intime care servesc unui scop clar: elimină frecarea dintre haină și corp, introducând un strat de mătase, satin sau microfibră sub o rochie, fusta sau bluză.