Menu

TRADIȚII VII - OPINCI DE INSPIRAȚIE TRADIȚIONALĂ.

Fiecare articol are o poveste - procesul de creație și cel de execuție

Lucrul manual

La început, a fost lucrul manual. Aproape toate obiectele erau confecționate cu ajutorul mâinilor. Hainele deasemeni, erau lucrate de către iscusitele femei și ce minuni ieșeau din aceste lucrări, dacă ne gândim la portul nostru național.
Cred cu tărie, că fiecare dintre noi are câte o îndemânare, pe care uneori nici nu o mai descoperim dat fiind faptul că ne adâncim tot mai mult în era digitală pe care o parcurgem în prezent. Te îndemnăm să cauți  un pic de timp pe care să îl folosești lucrând cu mâinile.

Hainele de ieri și de azi

Nevoia de articole de îmbrăcăminte a fost tratată de unii dintre noi doar ca și o necesitate, de-a lungul timpului hainele au ajuns însă să fie categorisite: unele sunt "la modă", altele nu; noi le preferăm pe cele atemporale dar utilizate și achiziționate după nevoie. Sustenabilitatea este un subiect aprig dezbătut în ultimii ani și noi credem că suntem pe drumul cel bun atunci când acționăm cu responsabilitate și discernământ față de mediul înconjurător.

Astfel, dorința creatorului de modă, Izabela Măndoiu, este aceea de a aduce la lumină imaginea femeii simple, de o delicatețe nestăvilită, ce locuiește în spațiul rural. Femeie de la care se inspiră pentru piesele ei de vestimentație. Se inspiră din eleganța ei, din gingășia ei, dar mai ales din modul atent prin care își folosește resursele chiar și atunci când vine vorba despre haine.

Alegem rochia

Unul dintre cele mai îndrăgite articole din lume, rochia, primează în colecțiile Izabelei. În completare vin jachetele și vestele asimetrice cu volane, atât de apreciate de către voi, paltoane, fuste, bluze tip ie și nu în ultimul rând minunatele accesorii cu ajutorul cărora orice ținută este împodobită cu crâmpeie din frumosul port național: catrințele, brâiele, bocceluțele și năframele.

Creație și execuție

Procesul de creație nu este chiar lesne de explicat, el se naște din sentimentele nutrite de creator și mai apoi acestea se reflectă într-o schiță desenată.
Partea pratica - procesul de execuție însă, începe cam așa:
1. Broderiile cu simboluri românești, felurite benzi macrame, ciucuri și multe alte accesorii, se așează în fața ochilor și mai apoi pe hârtie - stabilindu-se astfel care vor poposi pe modelul rochiei. Unele modele rămân însă doar la faza de desen, doar cele mai deosebite trec la pasul următor.

2. Începe execuția tiparului, lucru făcut cu o precizie exactă de către Izabela. Aici vom reveni la sustenabilitate: tiparul bine realizat duce la o bună gestionare a stocurilor de materiale, iar resturile de textile se folosesc la realizarea unora dintre accesoriile scrise mai sus.

3. Urmează drumul către atelierul de croitorie, unde mașinile de cusut sunt mânuite cu măiestrie de către Cecilia.

4. Ultimul pas îl reprezintă călcarea articolelor, astfel aspectul final este cel ideal.

Așa iese din producție fiecare model din colecțiile Izabelei Măndoiu, pas cu pas, spre încântarea voastră - a celor ce ne apreciați munca.

 

Gânduri bune,

Oana

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie aprobat inainte sa fie publicat.

Language
English
Open drop down