Menu

TRADIȚII VII - OPINCI DE INSPIRAȚIE TRADIȚIONALĂ.

Detoxifierea garderobei tale: 5 pasi pentru o garderoba in forma optima

Începutul de an este perioada în care ne propunem să ne detoxifiem corpul și mintea, să ne reorganizăm timpul, să ne restabilim obiective și obiceiuri (mai) sănătoase.

Printre toate acestea, își face loc și dorința (sau nevoia, după caz!) de a ne pune garderoba în ordine. De fapt, de a o actualiza, de a ne-o aduce mai aproape de cine suntem în noul an. Pentru multe femei, asta înseamnă o triere și reducere în volumul hainelor. Pentru unele, doar să și le aranjeze pe categorii vestimentare și/ sau pe culori. Pentru altele, să își construiască ținute noi, să verifice ce le lipsește, în ce condiție le sunt hainele, ce merită ajustat și modificat. Indiferent de forma sau denumirea pe care o ia acțiunea  - eliminarea unor articole, editare, triere -, scopul și rezultatul sunt aceleași: dimineți mai liniștite, zile cu mai puține decizii vestimentare, ocazii cu mai multe opțiuni de ținute, o garderobă în care piesa căutată e ușor identificata și găsită și, deloc de neglijat, viitoare achiziții vestimentare bine alese, de calitate și atent planificate.

Cu riscul că vă dau secrete "din casă" și nu veţi mai apela la mine pentru ședințe profesionale de curățenie în garderobă (glumesc, sigur că o să mă chemați!), în articolul de astăzi detaliez un plan în 5 etape prin care vă puteți face singure trierea și reorganizarea garderobei.

În primul rând, recomandarea mea este să faceți aceste editări de garderobă de 2 ori pe an: o dată pentru garderoba de sezon rece (prin noiembrie sau pe final de ianuarie), încă o dată pentru sezonul cald (pe final de aprilie-început de mai). 

În al doilea rând, invitația mea este să vă pregătiți sufletește. Să decideți, de la bun început, că nu veți inventa pretexte pentru a nu elimina anumite piese. Cele față de care aveți atașamente emoționale sau vă leagă amintiri prețioase (rochia de mireasă, gulerul de dantelă moștenit de la bunica, tenișii pe care i-ați purtat pe El Camino) sunt într-o categorie separată; pot fi păstrate într-un loc separat, nu laolaltă cu garderoba voastră activă, cea purtată constant. Știți la ce haine mă refer: la cele în care sperați de vreo 9 ani încoace să încăpeți din nou, la cele despre care aveți impresia că în viitor vor reveni în modă, blazerul devenit lucios la coate, fusta din catifea care agață toate scamele din univers, cardiganul care arată ca un capot (dar e din cașmir)...  Garderoba voastră, ca să fie considerată un instrument în serviciul vostru și nu un spațiu generator de stres, va trebui să nu mai conțină haine care nu vi se mai potrivesc ca mărime, culoare și stil; piese care sunt deteriorate; ținute care nu vă mai reprezintă sau care nu au mai fost purtate de ani buni. Toate acestea ocupă inutil spațiul din dulap. Ce nu este purtat și potrivit, înseamnă că nu își îndeplinește funcția pentru care a fost creat și cumpărat.

În al treilea rând, dedicați timp acestui proces. Ședințele mele de triere de garderobă durează între 3-4 ore și jumătate, dar asta și pentru că optez pentru eficiență: mă întâlnesc cu clienta o dată pe sezon și vreau să îi rezolv întreaga garderobă, timp în care trec prin absolut toate hainele, piesă cu piesă. Când faceți trierea pe cont propriu, sugestia mea este fie să vă rezervați două după-amieze (de weekend), fie să triați câte o categorie vestimentară pe zi (într-o zi doar jeanșii și pantalonii, a doua zi doar rochiile și tot așa, până parcurgeți întreaga garderobă). Ca să faceți experiența mai plăcută, alegeți lista preferată de muzică care să meargă pe fundal, pregătiţi-vă un ceai bun sau cafeaua preferată și îmbrăcaţi-vă cât mai comod.

Haideți, să îi dăm drumul.

 

Cu ocazia asta, puteți să ștergeţi de praf interiorul dulapului, să înnoiţi pliculețe cu lavandă și să înlocuiţi umerașele rupte, strâmbe, prea mici și pe cele din sârmă.

În acest pas, vă uitați la fiecare piesă în parte și răspundeţi la două întrebări:

Am purtat-o în sezonul trecut?

O voi purta cu siguranță până la finalul acestei ierni?

 

Dacă răspunsul este "da, categoric"...

... și este într-o stare bună (fără fermoare stricate, nasturi lipsă, tivuri descusute, găuri făcute de molii, pete de decolorare, de parfum sau de mâncare), o puneţi pe un umeraș bun înapoi în dulap. Sau o împăturiți, după caz.

 

Dacă răspunsul este "nu"...

... care e motivul pentru nu aţi purtat-o și nu sunteţi sigură că o veţi purta?

Nu mai e măsura potrivită? Nu vă mai place? Nu vă simțiţi bine când o purtaţi? Nu știţi cu ce să o asortaţi? Nu aveţi ocazii pentru care să o îmbrăcaţi? Dacă unul din motive se găsește în primele 3 întrebări, puneţi haina deoparte. Nu are sens să facă parte din garderoba actuală. Aceste piese fac acum parte din sacul denumit "articole de dat", la finalul articolului vă ofer 3 soluții pentru el.

Dacă totuși vă place și vă doriti să găsiţi ținute în care să o integraţi, puneţi-o într-o altă grămadă, pe care eu o numesc "găsește-mi soluție stilistică". Idem pentru piesele mai elegante sau scumpe, pe care nu le purtați frecvent, cărora aţi vrea să le mai daţi o șansă. Idem pentru cele despre care realizaţi că ar putea fi modificate și reintegrate în dulap: o rochie care vă e strâmtă peste bust transformată în fustă, un sacou transformat în vestă, o fustă scurtată, o geacă bomber căreia îi puteți înlocui fermoarul prea aspru din metal... Pe acestea puneţi-le într-o pungă care va fi dusa la un atelier de retuș. Aceasta e punga cu "repară-mă".

 

Luaţi-le piesă cu piesă și, dacă e nevoie, probaţi-le pe fiecare.

Pe cele pe care le simţiti "cu potential", faceţi un efort si căutaţi-le chiar acum alte câteva piese cu care să le asortaţi. Puneţi-le lângă unele din hainele voastre preferate, accesorizaţi-le, asortaţi-le întâi cu cele mai simple piese din garderobă (jeanşi, cămaşa albă, cămaşa din denim, helanca neagră, puloverul cu dungi marinăreşti).La acest pas, întrebaţi-vă:

O pot folosi într-o ținută pe straturi? (sub o cămașă sau salopetă, peste un tricou sau rochie)

Pot găsi (pentru această haină) vreo combinație nouă de culori?

O pot asorta cu vreo piesă de seară sau cu ceva foarte casual (cu o fustă din paiete și tocuri/ cu cămașă din denim și adidași)?

Dacă îi adaug o curea în talie sau îi suflec mânecile, arată mai bine? Îmi place mai mult?

Ce ar putea fi modificat la ea, ca să mi se potrivească mai bine?

Dacă sunteţi atente, în această etapă veţi observa nişte tipare în unele din ținutele create. De pildă, vă veţi da seama că multe ar putea fi purtate dacă... aţi avea o anume curea, o anume pereche de cizme sau încă o piesă cu care să le completaţi.

 

Veţi lua toate hainele care au trecut cu brio prin pasul 1, apoi pe cele aprobate în urma trierii din pasul 2 și le agățaţi înapoi în dulap (sau le împăturiţi), dar nu oricum. Aveţi două variante: fie le grupaţi pe categorii vestimentare (bluze și cămăși împreună, urmate de sacouri, apoi rochiile, fustele, pantalonii, jeanșii, iar separat tricotaje și tricourile), fie pe culori (începeţi cu toate piesele albe împreună, urmate de toate cele bej și cafenii, gri, negre, apoi cele declinate din ROGVAIV: roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo, violet/ roz).

Folosiţi un singur tip și culoare de umerașe pentru tot dulapul. În acest fel subliniaţi vizual și ordinea făcută, dar creaţi și un spatiu curat și coerent vizual.

 

O dată ce toate hainele sunt puse înapoi în dulap și ordonate, faceţi o pauză. Puteți fotografia rezultatul. Vă puteți felicita pentru efort. Vă puteți bucura de rezultatul orelor de muncă fizică și intelectuală. Însă nu am încheiat "operațiunea dulapul"!

Evaluaţi vizual garderoba și observaţi discrepanțele și dezechilibrele. Oare aveţi prea multe haine în nuanțe neutre sau negre și prea puține în nuanțe armonizate cu înfățișarea voastră? Aveţi prea multe cămăși de birou și mai deloc bluze feminine, pulovere elegante sau topuri moderne? Poate aveţi doar hanorace, jeanși, colanți și rochii-pulover ... și cam atât? Sau din contra, aveţi doar rochii de birou și nimic relaxat, pentru timpul liber?

Faceți o notă mentală, luaţi o decizie interioară, notaţi într-o potențială listă de shopping: "am suficiente cămăși/ rochii/ jeanși, sezonul acesta nu mai adaug nimic în această categorie"; "am prea mult negru și bej, în următoarele luni achiziționez doar topuri în culori frumoase".

Etapa această este și un moment de conștientizare, dar și de planificare și prioritizare.

 

Dacă vouă nu vă mai plac, nu vi se mai potrivesc sau nu vă mai reprezintă, nu înseamnă că valoarea, calitatea sau frumusețea lor intrinsecă a scăzut!

Pentru început, selectaţi din această mare grămadă acele haine (în stare bună și în croieli actuale) care ar încântă pe o bună prietenă sau colegă. Puteți organiza o seară de schimb de haine, după ce și ele și-au făcut o triere similară. Dacă e vorba de o piesă care nu a fost purtată, care încă are eticheta cu prețul original sau nu a fost niciodată despachetată, scoateţi-o la vânzare. Aceasta va fi grămada pentru "vânzare/ cadouri/ schimb".

Identificaţi-le apoi pe acelea a căror condiție nu mai face posibilă purtarea lor. Decolorate, murdărite, deformate, cu găuri de molii sau rupturi datorate uzurii, foarte scămoșate, cu cusături sfâșiate, cu elasticul lăsat... Știu că e dificil să renunțaţi la tricoul cu Guns'n'Roses pe care l-aţi purtat la 15 concerte și v-a însoțit în cei mai frumoși ani ai vieţii; e momentul să vă luaţi rămas bun de la el. Idem de la rochia neagră care nu mai e neagră, de la puloverul de cașmir intrat la apă, de la jeanșii care vă îmbracă perfect dar care s-au rupt de atâtea purtări. Le veţi înlocui, în timp. Aceasta e categoria "de dus la reciclat".

În sfârșit, a treia categorie care poate apărea la aceasta etapă sunt hainele care pot fi donate. Acestea ar trebui să fie piese basic, curate și într-o stare decentă. Din respect pentru persoanele la care ar putea ajunge, vă rog nu plasaţi în această grămadă haine pe care vouă v-ar fi jenă să le purtați în public sau haine deteriorate, al căror loc e la reciclat. Aici intră pulovere și cardigane simple, tricouri cu mâneci lungi, jeanși în stare bună dar care v-au rămas mici (sau mari), poate o geacă matlasată sau o vestă tricotată pe care nu o mai purtați pentru că stilul vostru a devenit mai elegant, o căciuliță tricotată, fulare, un hanorac în duplicat, un pantalon de training pe care nu îl veţi mai îmbrăca...

Va fi nevoie să repetați procesul în fiecare an (sau o dată la 2 ani), pentru că doar așa garderoba rămâne în echilibru și în aliniere cu voi, cu stilul și cu viața voastră. Însă satisfacția este pe măsură.

 

De reținut:

Garderoba voastră, ca să fie considerată un instrument în serviciul vostru și nu un spațiu generator de stres, va trebui să nu mai conțină haine care nu vi se mai potrivesc ca mărime, culoare și stil; piese care sunt deteriorate; ținute care nu vă mai reprezintă sau care nu au mai fost purtate de ani buni. Toate acestea ocupă inutil spațiul din dulap. Ce nu este purtat și potrivit, înseamnă că nu își îndeplinește funcția pentru care a fost creat și cumpărat.

Articol scris de către draga noastră:
Irina Markovits
Consultant Vestimentar
Stilist Personal

 

 

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie aprobat inainte sa fie publicat.

Language
English
Open drop down