Menu

Colec╚Ťia nou─â, mult a╚Öteptat─â, este aiciÔŁĄ

Cum integram piese din costumul popular romanesc in tinute moderne?

Fie c─â vorbim de ii ╚Öi catrin╚Ťe, de br├óuri ╚Öi pieptare, de ilice ╚Öi marame, piesele din costumul popular reprezint─â aspecte esen╚Ťiale al mo╚Ötenirii culturale rom├óne┼čti ╚Öi sunt o modalitate de a-╚Ťi exprima identitatea, apartenen╚Ťa, tradi╚Ťiile de familie.

Frumuse╚Ťea ╚Öi originalitatea lor ╚Ťin, ├«n egal─â m─âsur─â, de designul simplu al croielilor, de culorile vibrante sau naturale, de simbolistica broderiilor. Acelea╚Öi elemente ne sugereaz─â c─â sunt un tip de vestimenta╚Ťie care ar trebui purtat─â rar, p─âstrat─â pentru evenimente deosebite sau doar l─âsate mo╚Ötenire.

├Än realitate, nu ar trebui s─â limit─âm purtarea pieselor inspirate de vestimenta╚Ťia tradi╚Ťional rom├óneasc─â doar la ocazii speciale, evenimente cu specific etnic cultural sau s─ârb─âtori religioase. Preferin╚Ťele personale sunt ast─âzi mai importante ca tendin╚Ťele, ╚Öi codurile vestimentare sunt suficient de permisive ├«nc├ót s─â includ─â orice stil, chiar ╚Öi experimente stilistice! La toate astea, eu adaug ╚Öi necesitatea versatilit─â╚Ťii ╚Öi sustenabilitatii pieselor din garderoba ta: fiecare dintre ele (╚Öi c├ót mai multe) ar trebui s─â poat─â fi asortate cu c├ót mai multe alte piese ╚Öi accesorii pe care le ai, s─â poat─â fi stilizate ├«n multiple feluri (de la clasic ╚Öi modern, la romantic sau sport) ╚Öi, la fel de important, s─â fie purtate frecvent ╚Öi mult timp dup─â achizi╚Ťionare.

A╚Öadar, cum integrezi piese inspirate din portul popular ├«n ╚Ťinute moderne? Cum creezi o ╚Ťinut─â care s─â aib─â at├ót o prezen╚Ť─â armonioas─â, actual─â ╚Öi elegant─â, ar─ât├ónd ├«n acela╚Öi timp respect pentru mo╚Ötenirea noastr─â cultural─â?

 

Alege piesa potrivit─â

Stilizarea acestui tip de ├«mbr─âc─âminte tradi╚Ťional─â ├«ncepe ├«ntotdeauna cu alegerea pe criterii de calitate ┼či autenticitate. Pe l├óng─â verificarea calit─â╚Ťii ╚Ťes─âturii propriu-zise, ocazia cump─âr─ârii poate fi un moment ├«n care ├«╚Ťi explorezi povestea de familie (alegi broderii din zona de origine a familiei tale), cau╚Ťi recomand─âri despre artizani locali sau designeri recunoscu╚Ťi pentru reinterpretarea costumului popular ╚Öi, deloc de neglijat, decizi ce fel de hain─â vrei s─â alegi ╚Öi c├ót de versatil─â ├«╚Ťi dore╚Öti s─â fie. Cu c├ót e mai versatil─â, cu at├ót ├«╚Ťi va fi mai u╚Öor s─â o accesorizezi modern ╚Öi s─â o por╚Ťi mai frecvent.

Spre exemplu, o bluză ie poate fi purtată cu jeanși sau cu pantaloni largi,

iar o fust─â cu catrin╚Ť─â merge asortat─â ╚Öi cu un tricou scurt (crop top),

și cu o bluză elegantă. O vestă brodată se potrivește și peste o rochie tricotată, și cu niste jeanșii largi, o helanca și coliere de diferite dimensiuni.

Indiferent de stilul t─âu sau de piesa aleas─â, un alt criteriu care ╚Ťine de calitate este alegerea m─âsurii potrivite ╚Ťie ╚Öi a unei croieli care s─â ├«╚Ťi avantajeze corpul.

Nu ├«n ultimul r├ónd, pentru c─â mai sus am amintit respectul ar─âtat mo╚Ötenirii culturale, caut─â modele care r─âm├ón fidele portului tradi╚Ťional. Cu c├ót o pies─â se ├«ndep─ârteaz─â de designul clasic, cu at├ót reinterpretarea devine mai pu╚Ťin credibil─â ╚Öi mai ├«nc─ârcat─â de prost gust.

 

├Änso╚Ťe╚Öte o pies─â tradi╚Ťional─â cu o alt─â pies─â (sau cu un accesoriu) modern

Etapa aceasta ├«╚Ťi cere, pe de o parte, o minim─â familiarizare cu moda ultimilor ani ╚Öi, pe de alta, o atitudine deschis─â spre a experimenta stilistic.

De pild─â: asocierea dintre o rochie-c─âma╚Ö─â cu broderie desprins─â din motivele folclorice rom├óne╚Öti ╚Öi ├«nc─âl╚Ť─âminte sport sau suprapunerea unei catrin╚Ťe peste pantaloni ╚Ťigaret─â din stof─â. Acest echilibru ├«ntre un stil tradi╚Ťional-popular ╚Öi un design modern ofer─â originalitate ╚Ťinutelor tale, f─âr─â a ╚Ötirbi din aprecierea acordat─â portului rom├ónesc.

 

Acestor ╚Ťinute le po╚Ťi ad─âuga accesorii ╚Öi bijuterii foarte moderne: cercei mari ╚Öi vizibili, multiple inele ╚Öi br─â╚Ť─âri minimaliste, gen╚Ťi-plic cu design contemporan, ├«nc─âl╚Ť─âminte colorat─â, de inspira╚Ťie masculin─â sau din registrul sport. Ai grij─â ca ceea ce adaugi ╚Ťinutei s─â nu fie ostentativ, opulent sau cu aspect ieftin (plastic, finisaj prea lucios sau str─âlucitor, materiale de proast─â calitate)

 

Accesorizarea, cu modera╚Ťie

Este gestul de stilizare care nu doar finalizeaz─â ╚Öi completeaz─â ╚Ťinuta, dar ├«i ╚Öi poate schimba radical nivelul de bun gust, gradul de actualizare ╚Öi registrul stilistic. C├ónd decizi s─â ├«mbraci o ╚Ťinut─â care include piese originale sau reinterpretate de port popular, e important ca accesorizarea s─â fie simpl─â, de efect ╚Öi contemporan─â (f─âr─â s─â fie avangardist─â sau "├«n tendin╚Ťe").

La fel de important este ca accesoriile s─â nu ├«ncarce ╚Ťinuta - nici vizual, nici cantitativ -, ╚Öi nici s─â o eclipseze. Recomandarea mea este s─â alegi un singur accesoriu spectaculos sau deosebit, iar restul s─â fie discrete sau neutre.

Un contraexemplu (negativ, evident) este ca, plec├ónd de la o bluz─â ie bogat brodat─â ╚Öi asortat─â unei fuste lungi negre, s─â adaugi ╚Ťinutei ╚Öi o coroni╚Ť─â cu flori mari ╚Öi multicolore, ╚Öi cercei vizibili, ╚Öi un br├óu brodat, ╚Öi pantofi colora╚Ťi ╚Öi, la final, s─â plusezi cu un machiaj puternic conturat. Mai ╚Ötii expresia cu "sorcova"? La astfel de ╚Ťinute se refer─â.

 

Acord─â aten╚Ťie m─âsurii ╚Öi croielii

De fapt, este o recomandare universal valabil─â, pe care am men┼úionat-o deja. Orice hain─â aduci ├«n garderob─â ar trebui s─â ├«╚Ťi respecte m─ârimea actual─â (nu cea dorit─â, ╚Öi nici pe cea avut─â cu mult timp ├«n urm─â), iar linia croielii trebuie armonizat─â cu silueta ╚Öi propor╚Ťiile corpului t─âu. Altfel, oric├ót de frumoas─â este piesa cump─ârat─â, fie te va dezavantaja, fie te va incomoda.

De pild─â, o rochie cu umerii ornamenta┼úi de funde sau panglici ╚Öi cu betelia str├óns─â pe mijloc este feminin─â, elegant─â ╚Öi potrivit─â tuturor siluetelor. ╚śi se va a╚Öeza splendid pe trupul t─âu... cu condi╚Ťia s─â te cuprind─â a╚Öa cum trebuie peste bust, s─â nu te str├óng─â ├«n talie ╚Öi s─â nu fie nevoie s─â ├«i ajustezi permanent fundele! Designul nobil al unei haine e nevoie s─â fie echilibrat de confortul ei, iar frumuse╚Ťea ei s─â fie egal─â cu libertatea sim╚Ťit─â de corpul care o ├«mbrac─â.

 

Joac─â-te cu stratific─ârile

Modernitatea unei ╚Ťinute poate fi ob╚Ťinut─â ╚Öi prin folosirea acestei tehnici de stilizare pe straturi, nu doar prin accesorii.

De exemplu, po╚Ťi ad─âuga o vest─â lung─â din catifea sau din stof─â peste o bluz─â-ie cu m├óneci ample, iar pe sub o rochie cu pieptul brodat po╚Ťi purta un body din dantel─â, o c─âma╚Ö─â din denim sau o helanc─â fin─â. Rezultatul sunt ni╚Öte ╚Ťinute care impresioneaz─â estetic, dar sunt ╚Öi practice (mai ales ├«n sezonul rece, c├ónd ╚Ťinem la confortul termic). De asemenea, po╚Ťi suprapune o n─âfram─â delicat─â peste un sacou masculin supradimensionat, sau un br├óu brodat peste o salopet─â elegant─â care, la r├óndul ei, a fost suprapus─â unei bluze ie.

Jocul suprapunerilor aduce o alt─â dimensiune ╚Ťinutei, poate sublinia diferen╚Ťele de texturi ╚Öi suprafe╚Ťe (c├ónd ╚Ťinuta nu este colorat─â) ╚Öi ajut─â ca ╚Ťinuta s─â fie adaptabil─â ├«n func╚Ťie de ocazie ╚Öi/ sau condi╚Ťii meteo.

Experimentează cu desene, imprimeuri, broderii și culori

Piesele de inspira╚Ťie popular─â sunt cunoscute pentru simplitatea designului, dar ╚Öi pentru unicitatea culorilor ╚Öi formelor din broderii. Dac─â stilul t─âu nu este neap─ârat deschis spre o palet─â cromatic─â divers─â sau c─âtre imprimeuri spectaculoase, elementele vizuale ale acestor haine te pot sprijini ├«n a aduce caracter ╚Ťinutelor pe care ╚Ťi le dore╚Öti.

O bluz─â tip ie alb─â, brodat─â cu motive de culoare neagr─â, poate fi foarte u╚Öor purtat─â cu pantaloni negri. Este o combina╚Ťie sigur─â... ╚Öi banal─â. Nu va spune mare lucru despre purt─âtoarei ei. Aceea╚Öi bluz─â este complet transformat─â c├ónd este asortat─â unei fuste negre cu buline albe (sau cu un motiv geometric alb-negru). Culorile ┼či stilul tinutei r─âm├ón acelea┼či, ┼úinuta a c─âp─âtat dinamism, creativitate, curaj. Invita╚Ťia mea nu este spre exagerare cu orice pre╚Ť, ci spre exprimarea ta stilistic─â autentic─â ├«n feluri noi fa╚Ť─â de cum ai f─âcut-o p├ón─â acum.

De re╚Ťinut:

Designul nobil al unei haine e nevoie s─â fie echilibrat de confortul ei, iar frumuse╚Ťea ei s─â fie egal─â cu libertatea sim╚Ťit─â de corpul care o ├«mbrac─â.

Articol scris de c─âtre draga noastr─â:
Irina Markovits
Consultant Vestimentar
Stilist Personal

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie aprobat inainte sa fie publicat.

Language
English
Open drop down