Menu

TRADIȚII VII - OPINCI DE INSPIRAȚIE TRADIȚIONALĂ.

Cum integram piese din costumul popular romanesc in tinute moderne?

Fie că vorbim de ii și catrințe, de brâuri și pieptare, de ilice și marame, piesele din costumul popular reprezintă aspecte esențiale al moștenirii culturale româneşti și sunt o modalitate de a-ți exprima identitatea, apartenența, tradițiile de familie.

Frumusețea și originalitatea lor țin, în egală măsură, de designul simplu al croielilor, de culorile vibrante sau naturale, de simbolistica broderiilor. Aceleași elemente ne sugerează că sunt un tip de vestimentație care ar trebui purtată rar, păstrată pentru evenimente deosebite sau doar lăsate moștenire.

În realitate, nu ar trebui să limităm purtarea pieselor inspirate de vestimentația tradițional românească doar la ocazii speciale, evenimente cu specific etnic cultural sau sărbători religioase. Preferințele personale sunt astăzi mai importante ca tendințele, și codurile vestimentare sunt suficient de permisive încât să includă orice stil, chiar și experimente stilistice! La toate astea, eu adaug și necesitatea versatilității și sustenabilitatii pieselor din garderoba ta: fiecare dintre ele (și cât mai multe) ar trebui să poată fi asortate cu cât mai multe alte piese și accesorii pe care le ai, să poată fi stilizate în multiple feluri (de la clasic și modern, la romantic sau sport) și, la fel de important, să fie purtate frecvent și mult timp după achiziționare.

Așadar, cum integrezi piese inspirate din portul popular în ținute moderne? Cum creezi o ținută care să aibă atât o prezență armonioasă, actuală și elegantă, arătând în același timp respect pentru moștenirea noastră culturală?

 

Alege piesa potrivită

Stilizarea acestui tip de îmbrăcăminte tradițională începe întotdeauna cu alegerea pe criterii de calitate şi autenticitate. Pe lângă verificarea calității țesăturii propriu-zise, ocazia cumpărării poate fi un moment în care îți explorezi povestea de familie (alegi broderii din zona de origine a familiei tale), cauți recomandări despre artizani locali sau designeri recunoscuți pentru reinterpretarea costumului popular și, deloc de neglijat, decizi ce fel de haină vrei să alegi și cât de versatilă îți dorești să fie. Cu cât e mai versatilă, cu atât îți va fi mai ușor să o accesorizezi modern și să o porți mai frecvent.

Spre exemplu, o bluză ie poate fi purtată cu jeanși sau cu pantaloni largi,

iar o fustă cu catrință merge asortată și cu un tricou scurt (crop top),

și cu o bluză elegantă. O vestă brodată se potrivește și peste o rochie tricotată, și cu niste jeanșii largi, o helanca și coliere de diferite dimensiuni.

Indiferent de stilul tău sau de piesa aleasă, un alt criteriu care ține de calitate este alegerea măsurii potrivite ție și a unei croieli care să îți avantajeze corpul.

Nu în ultimul rând, pentru că mai sus am amintit respectul arătat moștenirii culturale, caută modele care rămân fidele portului tradițional. Cu cât o piesă se îndepărtează de designul clasic, cu atât reinterpretarea devine mai puțin credibilă și mai încărcată de prost gust.

 

Însoțește o piesă tradițională cu o altă piesă (sau cu un accesoriu) modern

Etapa aceasta îți cere, pe de o parte, o minimă familiarizare cu moda ultimilor ani și, pe de alta, o atitudine deschisă spre a experimenta stilistic.

De pildă: asocierea dintre o rochie-cămașă cu broderie desprinsă din motivele folclorice românești și încălțăminte sport sau suprapunerea unei catrințe peste pantaloni țigaretă din stofă. Acest echilibru între un stil tradițional-popular și un design modern oferă originalitate ținutelor tale, fără a știrbi din aprecierea acordată portului românesc.

 

Acestor ținute le poți adăuga accesorii și bijuterii foarte moderne: cercei mari și vizibili, multiple inele și brățări minimaliste, genți-plic cu design contemporan, încălțăminte colorată, de inspirație masculină sau din registrul sport. Ai grijă ca ceea ce adaugi ținutei să nu fie ostentativ, opulent sau cu aspect ieftin (plastic, finisaj prea lucios sau strălucitor, materiale de proastă calitate)

 

Accesorizarea, cu moderație

Este gestul de stilizare care nu doar finalizează și completează ținuta, dar îi și poate schimba radical nivelul de bun gust, gradul de actualizare și registrul stilistic. Când decizi să îmbraci o ținută care include piese originale sau reinterpretate de port popular, e important ca accesorizarea să fie simplă, de efect și contemporană (fără să fie avangardistă sau "în tendințe").

La fel de important este ca accesoriile să nu încarce ținuta - nici vizual, nici cantitativ -, și nici să o eclipseze. Recomandarea mea este să alegi un singur accesoriu spectaculos sau deosebit, iar restul să fie discrete sau neutre.

Un contraexemplu (negativ, evident) este ca, plecând de la o bluză ie bogat brodată și asortată unei fuste lungi negre, să adaugi ținutei și o coroniță cu flori mari și multicolore, și cercei vizibili, și un brâu brodat, și pantofi colorați și, la final, să plusezi cu un machiaj puternic conturat. Mai știi expresia cu "sorcova"? La astfel de ținute se referă.

 

Acordă atenție măsurii și croielii

De fapt, este o recomandare universal valabilă, pe care am menţionat-o deja. Orice haină aduci în garderobă ar trebui să îți respecte mărimea actuală (nu cea dorită, și nici pe cea avută cu mult timp în urmă), iar linia croielii trebuie armonizată cu silueta și proporțiile corpului tău. Altfel, oricât de frumoasă este piesa cumpărată, fie te va dezavantaja, fie te va incomoda.

De pildă, o rochie cu umerii ornamentaţi de funde sau panglici și cu betelia strânsă pe mijloc este feminină, elegantă și potrivită tuturor siluetelor. Și se va așeza splendid pe trupul tău... cu condiția să te cuprindă așa cum trebuie peste bust, să nu te strângă în talie și să nu fie nevoie să îi ajustezi permanent fundele! Designul nobil al unei haine e nevoie să fie echilibrat de confortul ei, iar frumusețea ei să fie egală cu libertatea simțită de corpul care o îmbracă.

 

Joacă-te cu stratificările

Modernitatea unei ținute poate fi obținută și prin folosirea acestei tehnici de stilizare pe straturi, nu doar prin accesorii.

De exemplu, poți adăuga o vestă lungă din catifea sau din stofă peste o bluză-ie cu mâneci ample, iar pe sub o rochie cu pieptul brodat poți purta un body din dantelă, o cămașă din denim sau o helancă fină. Rezultatul sunt niște ținute care impresionează estetic, dar sunt și practice (mai ales în sezonul rece, când ținem la confortul termic). De asemenea, poți suprapune o năframă delicată peste un sacou masculin supradimensionat, sau un brâu brodat peste o salopetă elegantă care, la rândul ei, a fost suprapusă unei bluze ie.

Jocul suprapunerilor aduce o altă dimensiune ținutei, poate sublinia diferențele de texturi și suprafețe (când ținuta nu este colorată) și ajută ca ținuta să fie adaptabilă în funcție de ocazie și/ sau condiții meteo.

Experimentează cu desene, imprimeuri, broderii și culori

Piesele de inspirație populară sunt cunoscute pentru simplitatea designului, dar și pentru unicitatea culorilor și formelor din broderii. Dacă stilul tău nu este neapărat deschis spre o paletă cromatică diversă sau către imprimeuri spectaculoase, elementele vizuale ale acestor haine te pot sprijini în a aduce caracter ținutelor pe care ți le dorești.

O bluză tip ie albă, brodată cu motive de culoare neagră, poate fi foarte ușor purtată cu pantaloni negri. Este o combinație sigură... și banală. Nu va spune mare lucru despre purtătoarei ei. Aceeași bluză este complet transformată când este asortată unei fuste negre cu buline albe (sau cu un motiv geometric alb-negru). Culorile şi stilul tinutei rămân aceleaşi, ţinuta a căpătat dinamism, creativitate, curaj. Invitația mea nu este spre exagerare cu orice preț, ci spre exprimarea ta stilistică autentică în feluri noi față de cum ai făcut-o până acum.

De reținut:

Designul nobil al unei haine e nevoie să fie echilibrat de confortul ei, iar frumusețea ei să fie egală cu libertatea simțită de corpul care o îmbracă.

Articol scris de către draga noastră:
Irina Markovits
Consultant Vestimentar
Stilist Personal

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie aprobat inainte sa fie publicat.

Language
English
Open drop down